Licht voor Kunst
Er komt heel wat bij kijken. Het verlichten van kunst. Komt het object wel op de juiste manier tot zijn recht? Heeft de kunstenaar het wel zo bedoeld? Creëert het de juiste sfeer of is zichtbaarheid belangrijker? Moet ik kiezen voor één soort verlichting of juist meerdere armaturen door elkaar gebruiken? Allemaal vragen die kunnen bovendrijven bij het organiseren van een expositie of tentoonstelling. Welke lamp moet je nu kiezen? Met die keuze helpen wij je graag.
Je kunt verlichting uiteraard inzetten om kunst zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen, maar wat te denken van licht als kunst. Juist, het kunstobject is de verlichting zelf. Ook hier komen kunstenaars tot de meest uiteenlopende ideeën, zoals te zien is bij het Amsterdam Light Festival of Glow in Eindhoven. Voor deze projecten zijn wij ook jouw partner op het gebied van verlichting.
Verlichten Kunst
Net zoals bij het verlichten van andere objecten dien je ook bij het verlichten van kunst rekening te houden met een aantal zaken. Natuurlijk is het soort object van belang. Gaat het om een schilderij die aan de muur hangt of om een driedimensionaal sculptuur of beeld waar bezoekers omheen kunnen lopen? Dit heeft namelijk invloed op het aantal zijdes waarvan je het object kunt verlichten. Op basis hiervan kun je het aantal spots en de positie ervan bepalen.
Vervolgens dien je te bepalen welke functionaliteiten er nodig zijn om de spots op de gewenste manier te kunnen instellen. Wil je het object heel precies uitlichten of mag er een waas om het object waarneembaar zijn? Misschien wil je wel een complete muur uitlichten of het belangrijk om nergens schaduwen te hebben. Vergeet ook vooral niet om te bedenken welke kleurtemperatuur het licht moet hebben. Juist heel warm licht of toch liever iets wat op daglicht lijkt? Weet je dit niet vooraf te bepalen, dan is een instelbare kleurtemperatuur misschien wel de oplossing.
Het laatste belangrijke criterium is de plaatsing. Over het algemeen kun je spreken van staande en hangende plaatsing. Met staand wordt montage aan een statief bedoeld. Je hebt hierdoor volledig vrijheid in het plaatsen van de armatuur. Een nadeel? Het statief neem grondruimte in beslag en is tot een bepaalde hoogte instelbaar. Het hangend monteren van verlichting gaat vaak gepaard met het gebruik van truss en takels. Hierdoor hangt verlichting volledig vrij en zal het geen beperkingen geven op de vloer van de expositie. Ook behoren schaduwen vaak tot het verleden, aangezien de verlichting op deze manier hoger geplaatst kan worden dan bij het gebruik van statieven. Een nadeel? Dat zijn misschien de extra kosten. Er is simpelweg meer materialen voor nodig, maar dit weegt zeker op tegen het resultaat.
Welke spot?
Pendelspot
Deze ken je vast. Veel gebruikt op beurzen, maar ook zeker geschikt voor het gebruik tijdens tentoonstellingen en exposities. De pendelspot. Je monteert deze pendelspot zeer gemakkelijk bovenop de wand. Door middel van zijn lange arm kun je hiermee perfect een schilderij of ander plat object aan de muur uitlichten. Met zijn draaibare kop kun je exact bepalen hoe de afstraling van het licht moet zijn. Door de positie van de kop ten opzicht van het object zijn schaduwen uitgesloten en kijken bezoekers ook niet recht in de lamp. Wel zo prettig. Deze spots hebben een vaste kleur temperatuur van 4000K. Dit geeft de perfecte balans tussen sfeer en daglicht. Met behulp van speciale klemmen zijn deze spots ook zeer geschikt om te monteren op een buis of truss.
Fresnel
Een veel gebruikte armatuur in theaters, maar daardoor niet minder geschikt voor een art gallery of atelier. Deze spot zit namelijk boordevol mogelijkheden. Onderhuids is deze fresnel, ook wel theaterspot genoemd, voorzien van een LED lichtbron. Deze heeft een vaste kleurtemperatuur van 3000K. De ideale kleurtemperatuur voor het uitlichten van klassieke schilderijen of oude meester. Om de lichtbundel zo exact mogelijk in te stellen op heb object beschikt deze over een zoom functie (8 tot 50 graden), waarmee de bundel breder of smaller gemaakt kan worden. Naast deze instelbaarheid beschikt de fresnel ook over vier barndoors. Hiermee kun je de lichtbundel nog verder afkaderen. Met behulp van deze barndoors kun je namelijk exact bepalen waar het licht niet meer mag komen. Op deze manier kun je objecten zeer precies uitlichten.
LED Wash
Weet je niet exact welke tint wit licht je wilt gebruiken voor het uitlichten van het schilderij of sculptuur? Dan is deze floodlight ideaal. Deze heeft namelijk een instelbare kleurtemperatuur. Hiermee kan deze lamp zowel heel warm gelig licht als zeer koud wit licht afstralen. Op deze manier kun je op locatie altijd nog instellen welk licht het beste resultaat geeft. Het maakt deze floodlight erg geschikt voor het uitlichten van klassieke schilderijen, maar ook voor moderne kunst waarbij het gebruik van neutralere witte tinten gebruikelijk is. Deze floodlight heeft een zeer breedte afstraling van maar liefst 120 graden. Een wand of oppervlak egaal verlichten is hiermee een ‘fluitje van een cent’. Het specifiek uitlichten van een sculptuur is hiermee niet mogelijk.
Astera
Heb je meer behoefte aan spannendere verlichting of is het uitlichten van een object of sculptuur in wit te saai? Dan kun je gebruik maken van onze Astera armaturen. Deze kun je naast alle tinten wit licht ook instellen op alle kleuren van de regenboog. Ook voor het uitlichten van een object in bijvoorbeeld rood, groen, blauw, paars of oranje ben je dus bij ons aan het juiste adres. De spots van Astera hebben wij in verschillende formaten beschikbaar. Van de zeer kleine AX3 Lightdrop, de medium AX5 TriplePar tot de zeer krachtige AX10 Event Spotlight. Echter zijn deze armaturen ook in LED tube vorm verkrijgbaar, zoals de AX1 PixelTube of TitanTube. Op zoek naar een lightbulb met dezelfde mogelijkheden? Dan is de Astera Nyx Bulb geschikt voor jou.
Licht als kunst
Verlichting kan uiteraard als middel gebruikt worden om het doel te bereiken, zoals bij het verlichten van schilderijen, sculpturen of beelden. Licht wordt tegenwoordig ook steeds vaker ingezet als doel op zich. Denk hierbij aan het Amsterdam Light Festival of Glow in Eindhoven, waarbij met verlichting prachtige kunstobjecten zijn gemaakt. Van interactieve attracties tot sfeervolle schouwspellen. Een waar genot om naar te kijken in de donkere herfst- en wintermaanden.
Ook hierbij kunnen wij je ondersteunen. Niet enkel bij het bepalen en leveren van de juiste verlichting, maar ook met de rigging, de stroomvoorziening en de aansturing van de verlichting. Nieuwsgierig geworden wat we kunnen betekenen voor jouw expositie, gallerij, tentoonstelling of light festival? Schroom vooral niet om contact met ons op te nemen.